TARTA WIŚNIOWA

Dziś poniedziałek… Nawet jeżeli wstałeś lewą nogą nadal w zaledwie godzinę możesz osłodzić sobie dzień puddingiem wiśniowym.

Łatwy i szybki w przygotowaniu.

Wiśnie możesz zastąpić śliwkami, malinami czy jagodami.

IMG_4369

Skladniki:

  • 900g wiśni, wypestkowanych
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego
  • 3 łyżki migdałów w płatkach

Na ciasto:

  • 200g masła
  • 75g cukru pudru
  • 4 duże jajka, delikatnie ubite
  • 200g zmielonych migdałów
  • starta skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i miksuj na wysokich obrotach przez 5 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  3. Wymieszaj wiśnie z dżemem i migdałami. Miksturę rozprowadź na dnie żaroodpornego naczynia.
  4. Owoce przykryj ciastem i posyp migdałami w płatkach.
  5. Piecz 35-40 minut lub aż do momentu kiedy ciasto sie zarumieni. Można podawać na ciepło ze śmietaną lub lodami.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s