PLACUSZKI Z KASZY GRYCZANEJ

Jeżeli znudziły wam się obiadowe dodatki typu ryż, ziemniaki czy makaron, mamy dla was miłą odmianę. Zdrowe i jednocześnie smaczne placuszki z kaszy gryczanej z pewnością po pierwszym spróbowaniu zagoszczą na dłużej w waszych domach. Idealne do zrazów, kotletów, pieczeni i wszelkiego rodzaju mięs lub po prostu same z sosem pieczarkowym czy pomidorowym. Spróbujcie koniecznie:)

przepisy 005 przepisy 007

Składniki:

  • 100 gram kaszy gryczanej
  • 1 duże lub 2 średnie jajka
  • 1 por
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 100 gram sera Camembert
  • ok 150 gram serka wiejskiego ze szczypiorkiem
  • 50-60 gram otrębów owsianych

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj  w osolonej wodzie i odstaw do wystygnięcia.
  2. W międzyczasie posiekaj por i podsmaż go na złotykolor na łyżeczce oliwy.
  3. Camambert pokrój w kostkę i wrzuć do naczynia, w którym będziesz przygotowywać masę na placuszki.
  4. Dodaj podsmażony por, serek wiejski, otręby kaszę i jajka.
  5. Wszytsko dokładnie wymieszaj i formuj placuszki.
  6. Smaż na patelni teflonowej, najlepiej na niewielkej ilości oleju.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s