ZUPA CEBULOWA / ONION SOUP

Zupa cebulowa wbrew pozorom nadaje się nie tylko na chłodne dni. Gdy na dworze coraz cieplej, zwykle nie mamy ochoty na ciężkie i obfite posiłki. Niewielka miseczka zupy i chrupiaca bagietka z mozarellą dodadzą nam energii i jednocześnie nie sprawią, że będziemy przejedzeni. Bez problemu możecie przechowywać ją przez kilka dni w lodówce.

Onion soup works not only during cold days. When it’s warmer outside we don’t feel like having heavy, big meals. Small bowl of soup and crispy baguette with mozzarella will give us energy and won’t make us to full at the same time. You can simply keep it in a fridge for a few days.

zupa cebulowa

Składniki:

  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 200 ml białego wina
  • świeża bagietka
  • mozarella
  • parmezan

Ingredients:

  • 2 white onions
  • 2 red onions
  • 2 leeks
  • 1 tablespoon olive oil
  • 750 ml chicken stock
  • salt, pepper
  • bay leaf,  allspice (pimento)
  • 200 ml white wine
  • fresh baguette
  • mozzarella
  • parmesan

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz pora pokrój w talarki.
  2. Podsmaż na oliwie do momentu aż cebulka się zarumieni.
  3. Dodaj do garnka z bulionem i zagotuj.
  4. Dopraw do smaku, dodja ziele i liść laurowy.
  5. Gotuj do momentu aż cebulka i por zmiękną.
  6. Zdejmij z gazu i zblenduj na gładką masę.
  7. Dodaj wino i gotuj na małym ogniu przez chwilę.
  8. Bagietkę pokrój na kawałki, na każdym z nich ułóż plasterek mozzarelli i posyp pieprzem oraz parmezanem.
  9. Wstaw do piekarnkia rozgrzanego do 200 stopni C na kilka minut.
  10. Rozlej zupę do miseczek, posyp parmezanem i podawaj z ciepłymi kawałkami bagietki.

Method:

  1. Slice onions and leeks.
  2. Fry it in olive oil until golden brown.
  3. Put to the pan with stock and bring to boil.
  4. Season with salt and pepper, add allspice and bay leaf.
  5. Cook until vegetables are soft.
  6. Take of the heat and blend it up.
  7. Add wine and cook on small heat for a while.
  8. Slice baguette and put slice of mozzarella on each piece, sprinkle with pepper and Parmesan.
  9. Put to the oven heated up to 200 degrees Celsius for few minutes.
  10. Pour soup to small bowls, sprinkle it with Parmesan and serve with baguette slices.

Enjoy:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s