SPINACH AND MUSHROOM LASAGNE

Na dobry początek tygodnia proponujemy przygotować zdrową lasagne. Szpinak, pieczarki i pyszny serowy sos dodadzą wam energii na cały nadzchodzący tydzień. Samo przygotowanie jest banalnie proste i trwa zaledwie pół godziny, następnie wrzucasz do piekarnika i czekasz na pyszny, niebanalny posiłaek. Sprónujcie koniecznie.

przepisy 022

 

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 25 gram masła
  • 25 gram mąki
  • liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • 1 kulka mozzarelli
  • 300 gram pieczarek
  • 200 gram szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostak warzywna
  • 250 gram riccotty
  • 50 gram parmezanu
  • makaron do lasagne

Sposób przyotowania:

  1. Mleko wlej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu.
  2. W międzyczasie roztop masło na patelni, dodaj do niego mąkę. Smaż do momentu aż mąka się zarumieni.
  3. Zasmażkę dodaj do mleka i przypraw zielem i gałką muszkatołową.
  4. Gotuj cały czas mieszając.
  5. Zagotuj i odstaw z gazu (postaraj się aby nie było grudek).
  6. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj mozzarellę, dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj.
  7. Wyjmij naczynie, w którym będziesz piec lasgne i wylej na jego dno kilka łyżek sosu, tak aby pokrył całe dno naczynia.
  8. Na to ułóż pierwszą warstwę makaronu lasagne.
  9. Pieczarki pokrój i podsmaż na mąśle, kiedy będą delikatnie rumiane, dodaj szpinak.
  10. Smaż cały czas mieszając.
  11. Kiedy szpinak się skurczy, dodaj ricottę i smaż aż wszystkie składniki dokładnie połączą się ze sobą.
  12. Tak powstałą masę warzywną dodaj do uprzednio przygotowanego sosu i wymieszaj.
  13. Sos serowo-warzyny wyłóż do naczynia na pierwszą warstwę makaronu i posyp parmezanem, na to ułóż kolejną warstwę makaronu, sosu i parmezanu.
  14. Z podanego przepisu wyjdą dwie, trzy warstwy w zalezności jak duże masz naczynie.
  15. Pamiętaj aby na wierzch posypać parmezan.
  16. Piecz w piekarnki rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około pół godziny.

SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s