SAŁATKA NICEJSKA Z TUŃCZYKIEM Z SOSEM MUSZTARDOWYM

Niewątpiliwie wiosna i nadchodzące lato to czas, kiedy zaczynamy myśleć o naszej sylwetce. Jednaym ze sposobów na to aby zadbać o siebie przed sezonem plażowym są sałatki. Dlatego dziś proponujemy pyszną i lekką sałatkę nicejską. Jest ona idealna jako zdrowy lunch lub kolacja. Nawet jedzona po 18 nie wpędzi Cię w wyrzuty sumienia.

przepisy 002

Składniki:

  • ulubiona sałata
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 5o gram czarnych oliwek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • natka pietruszki
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyj, porwij na kawałki i ułóż na dnie naczynia (najlepiej półmiska).
  2. Tunczyka odcedź z zalewy, podziel na kawałki i rozsyp na sałacie.
  3. Oliwki przekrój wzdłuż, pomidory pokrój na kawałki a cebulę w talarki.
  4. Wszystkie warzywa ułoż na tuńczyku i sałacie.
  5. Jajak obierz ze skorupek, pokrój na ćwiartki i dodaj do całości.
  6. Wszystko posyp posiekaną natką pietruszki.
  7. Z pozostałych składników przygotuj sos i polej nim sałatkę.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s