KOTLETY RYBNE Z ŁOSOSIA

Delikatne, miękkie a do tego pyszne kotleciki rybne ze smacznym i zdrowym łososiem.

Doskonala alternatyw dla wszelkiego rodzaju paluszków rybnych tak uwielbiancyh przez dzieci.

przepisy 007

Składniki:

  • 700g ziemniaków, obranych i pokrojonych
  • 30 ml mleka
  • 30g masła
  • 2 puszki łososia w zalewie (ok. 250g)
  • 1 papryczka chilli, wypestkowana i posiekana
  • 40g młodej cebulki, pokrojona w cieńkie plasterki
  • 1 cytryna – najpierw na drobnej tarce zetrzyj skórkę cytryny a następnie wyciśnij z niej sok
  • na panierkę: roztrzepane jajkamąka i bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki, odcedź i rozgnieć na gładką masę razem z masłem i mlekiem.
  2. Do masy ziemniaczanej dodaj łososia, chilli, młodą cebulkę, skórkę oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  3. Uformuj 8 kotletów (jeśli masa jest zbyt mokra i nie da się z niej uformować kotletów dodaj do niej 2 łyżki bułki tartej).
  4. Uformowane kotlety moczymy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczmy kolejno w mące i w bułce tartej.
  5. Smaż ok. 15 z obu stron na rozgrzanym oleju na złocisto-brązowy kolor.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s