HAMBURGER WIEPRZOWY

Mimo, że tradycyjny hamburger powinien być zrobiony z mięsa wołowego, my postanowiłyśmy przygotować burgery wieprzowe. Wieprzowina jest równie smacznym mięsem, którego na co dzień niestety nie doceniamy. Dobrze przyprawiona i podana może stanowić wykwintne i zaskakujące danie.

Postanowiłyśmy przyprawić burgery aromatyczną kolendrą i dodać im nutkę pikantności poprzez czerwoną papryczkę chilli. Oczywiście nie obyło się bez musztardy i ketchupu oraz ogórka konserwowego.  Najlepiej smakują z frytkami domowej roboty. Pycha..:)

przepisy 027

Składniki:

  • 500 gram wieprzowiny (najlepiej łopatki)
  • 1 cebula
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • sól
  • 1 jajko
  • bułki do burgerów
  • ketchup
  • musztarda
  • ulubiona sałata
  • ogórki konserwowe
  • cebula pokrojona w talarki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso zmiel wraz z cebulą, całą chilli i kolendrą.
  2. Przypraw solą, ewentualnie pieprzem.
  3. Dodaj surowe jajko, aby mięso skleiło się podczas lepienia burgerów.
  4. Smaż mięso na grillu lub patenki grillowej.
  5. Bułkę przekrój na pół. Ułóż wewnętrzną stroną na patelni i podgrzej przez chwilę.
  6. Posmaruj jedną część bułki ketchupem, drugą musztardą.
  7. Na bułce układaj kolejno sałatę, mięso, ogórek i cebula.
  8. Przykryj drugą częścią bułki.
  9. I gotowe…

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s