Mimo, że tradycyjny hamburger powinien być zrobiony z mięsa wołowego, my postanowiłyśmy przygotować burgery wieprzowe. Wieprzowina jest równie smacznym mięsem, którego na co dzień niestety nie doceniamy. Dobrze przyprawiona i podana może stanowić wykwintne i zaskakujące danie.
Postanowiłyśmy przyprawić burgery aromatyczną kolendrą i dodać im nutkę pikantności poprzez czerwoną papryczkę chilli. Oczywiście nie obyło się bez musztardy i ketchupu oraz ogórka konserwowego. Najlepiej smakują z frytkami domowej roboty. Pycha..:)
Składniki:
- 500 gram wieprzowiny (najlepiej łopatki)
- 1 cebula
- pęczek świeżej kolendry
- 1 czerwona papryczka chilli
- sól
- 1 jajko
- bułki do burgerów
- ketchup
- musztarda
- ulubiona sałata
- ogórki konserwowe
- cebula pokrojona w talarki
Sposób przygotowania:
- Mięso zmiel wraz z cebulą, całą chilli i kolendrą.
- Przypraw solą, ewentualnie pieprzem.
- Dodaj surowe jajko, aby mięso skleiło się podczas lepienia burgerów.
- Smaż mięso na grillu lub patenki grillowej.
- Bułkę przekrój na pół. Ułóż wewnętrzną stroną na patelni i podgrzej przez chwilę.
- Posmaruj jedną część bułki ketchupem, drugą musztardą.
- Na bułce układaj kolejno sałatę, mięso, ogórek i cebula.
- Przykryj drugą częścią bułki.
- I gotowe…
Smacznego:)
Advertisements