ŁOSOŚ W MARYNACIE Z MELASY

Łosoś w marynacie z melasy. Można go piec w piekarniku jak i smażyć na zwykłej patelni.  Doskonale smakuje z warzywami lub ryżem.

IMG_4583

IMG_4569

Składniki:

  • 3 łyżki melasy
  • 5 łyżeczek soku z cytryny
  • 2 łyzki musztardy francuskiej
  • 1/2 kg fileta z łososia
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru
  • 2 młode cebulki (pokrojone wzdłóż)

Sposób przygotowania:

  1. Zmieszaj melasę, sok z cytryny i musztardę i wlej do dużego płaskiego naczynia, które jest w stanie zmieścić cały płat łososia. Umieść łososia w naczyniu i natrzyj dokładnie marynatą z obydwóch stron. Włóż do lodówki na ok. 1-2 godziny.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Blachę wyłóż folią aluminiową. Wyjmij łososia z lodówki i przełóż do formy do pieczenia, układając go skórą na dół.
  3. Delikatnie zgnieć ziarna kopru używając moździerza lub wałka. Posyp łososia koprem, oprósz solą i pieprzem .
  4. Piecz przez 20-30 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika posyp cebulką.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s