ŁOSOŚ TERIYAKI

Wędzony, pieczony czy surowy łosoś smakuje wybornie.

Dziś proponujemy łososia w marynacie teryaki z nutką chilli.

Zapraszamy do wypróbowania przepisu…🙂

IMG_4651 Składniki:

  • 1/2 kg fileta z łososia
  • 1/4 szklanki gotowego sosu teriyaki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 drobno posiekana papryczka chilli

Sposób przygotowania:

  1. Zmieszaj wszystkie składniki na marynatę: sos teriyaki, miód, imbir, kolendrę, czosnek, chilli. Wlej do dużego płaskiego naczynia, które jest w stanie zmieścić cały płat łososia. Umieść łososia w naczyniu (skórą do góry) i natrzyj dokładnie marynatą z obydwóch stron. Włóż do lodówki na ok. 1-2 godziny.
  2. Wyjmij łososia z marynaty i dobrze odsącz i oczyść. Marynatę przecedź przez sitko. Łososia jeszcze raz natrzyj marynatą i przełóż do formy do pieczenia, układając go skórą na dół.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Piecz przez 20-30 minut.
  4. Serwuj z warzywami posypanego kolendrą.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s