MOUSSAKA

Wczoraj na obiad przygotowałam pyszną moussakę. Zapewne niewielu z nas ma jakiekolwiek pojecie o kuchni greckiej. Dlatego postanowiłam ją wam trochę przybliżyć.

Moussaka jest najbardziej znanym mi daniem greckim, jednocześnie bardzo prostym i pożywnym, które z pewnością zasmakuje każdemu. Można je porównać do włoskiej lasagne, ale nie znajdziecie w niej ani grama makaronu. A mięso, jakiego używają do niej Grecy to baranina. Mało znana i zapewnie nie stosowana na co dzień przez Polaków. W tym daniu sprawdza się doskonale. Dlatego uczulam ,że warto się o nią postarać. Broń Boże nie zamieniać na wieprzowinę czy wołowinę!

przepisy 006

przepisy 016

Składniki:

  • 500 gram mielonej baraniny
  • 4 ziemniaki
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • pieprz
  • vegeta
  • 10 gram masła
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka majeranku

na sos

  • 75 gram masła
  • 75 gram mąki
  • 500 ml mleka
  • 40 gram startego parmezanu
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umieść w garnku, zalej gorącą wodą i gotuj przez 10 min.
  2. Następnie odcedź i przestudź.
  3. W miedzyczasie posiekaj drobno cebulkę i podsmaż ja na maśle, tak aby się lekko zarumieniła.
  4. Dodaj baraninę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż na małym ogniu do momentu aż barnina będzie lekko rumiana.
  5. Dodaj pomidory i koncentrat, dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok 10-15 min.
  6. Bakłażana pokrój w cienkie plastry (wzdłóż) i posyp vegetą.
  7. Odstaw na chwilę aby póścił soki.
  8. Następnie smaż na  suchej grillowej patelni (może być również zwykła).
  9. Do mięsa dodaj kostkę bulionową, pieprz i suszone zioła. Dokładnie wymieszaj i smaż do momentu aż nadmiar wody wyparuje (mięso musi być dość suche, ponieważ bakłażan w czasie pieczenia puści jeszcze wodę a nie chcemy aby nasza moussaka pływała po upieczeniu).
  10. W tym czasie przygotuj sos, którym zalejesz danie.
  11. W rondlu z głębokim dnem rozpuść masło i dodaj do niego mąkę.
  12. Cały czas mieszając smaż na średnim ogniu około 5 min aż będzie rumiana.
  13. Następnie dolej mleko i doprpwadź je do wrzenia cały czas mieszając.
  14. Zdejmij z gazu i dodaj przyprawy oraz ser.
  15. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok 10 min do wystygnięcia.
  16. W tym czasie mięso oraz bakłażany powinny być gotowe.
  17. Nastaw więc piekarnik na temperaturę 200 stponi C.
  18. Ziemiaki pokrój w plastry i wyłóż na dno posmarowanego delikatnie tłuszczem naczynia do zapiekania.
  19. Na to ułóż bakłażana (powinno wystarczyć go na dwie warstwy, ułóż je na sobie).
  20. Następnie wyłóż na to mięso.
  21. Do sosu beszamelowego dodaj rozmącone jajka.
  22. Dokładnie wymieszaj i wylej na mięsną masę.
  23. Zapiekaj ok 3o min aż sos się zetnie i będzie rumiany.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s