DESER Z MARAKUJĄ, MANGO & JOGURTEM KOKOSOWYM

Ostatnio w sklepie mój wzrok przykuł mus w kolorze pieknego letniego słońca  z jogurtem naturalnym. 

Postanowiłam odtworzyć go w domu ciesząc się zarówno smakiem świeżych owoców jak i brakiem jakichkolwiek ulepszaczy smaku czy innych konserwantów. Pamiętajcie, że lato w pełni więc warto sprawić sobie chociażby o namiastkę detoksu, poprzez jedzenie świeżych i nieprzetworzonych warzyw i owoców.

Wyprubujcie i przekonajcie sie sami jak łatwo można przygotować ten zdrowy deser🙂

IMG_4716

Składniki:

  • 2 owoce mango
  • 4 marakuje (passion fruit)
  • 1 litr jogurtu np. kokosowego
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 brzoskwinia do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mango obierz ze skórki, usuń pęstkę i zblenduj.
  2. Marakuje przekrój na pół, łyżeczką wyjmij pestki z miąższem ze skórki i umieść w naczyniu ze zblendowamym mango. Wymieszaj łyżką. Nie używaj już blendera, gdyż chodzi nam o efekt całych pestek marakuji w deserze.
  3. Mus przełóż do 4 pucharków lub salatererk.
  4. Jogurt kokosowy i grecki umieść w naczyniu i energicznie wymieszaj.
  5. Jogurt przelej do pucharków. Udekoruj np. kawałkami brzoskwini czy innego owoca.
  6. Odłóż do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s