BUERGER Z TUŃCZYKIEM I IMBIREM

Zawsze byłyśmy zwolenniczkami jakości i dobrego smaku potraw. W tym daniu łączą się fast food ze zdrowym i pysznym jedzeniem. A wszystko to pochodzi z książki kucharskiej Gwyneth Paltrow “Notes From My Kitchen Table“.

IMG_4757 Składniki:

  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego (plus więcej oleju do smażenia)
  • 450g tuńczyka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 cebulki szarlotki, pokrojone w cieńkie plasterki
  • 4 bułki do burgeów
  • garść świeżej rukoli

Na sos sojowo-sezamowo-majonezowy:

  • 125g majonezu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

  1. Połącz pastę wasabi i musztardę w większym naczyniu. Dodaj pieprz, sól, imbir, czosnek i olej sezamowy. Wszystko zblenduj na gladką pastę. Dodaj tuńczyka i ponownie zblenduj łączac rybę z marynatą. Uformuj 4 burgery i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2.  Sos sojowo-sezamowo-majonezowy: Wszystkie składniki umieść w małym naczyniu i dokładnie wymieszaj.
  3. Na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć cebulkę i smarz ok. 10 minut, do momentu aż będzie miękka i się zarumieni.
  4. Rozgrzej patelnię grliową. Burgery natrzyj olejem sezamowym i smarz 5 minut z każej strony. Bułka na burgery także obsmarz na tej samej patelni. Na bułke nałóż kolejno: sos sojowo-sezamowo-majonezowy, rukolę, kotlecik z tuńczyka i cebulkę.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s