PLACUSZKI Z CUKINII

Pyszne i lekkie placuszki warzywne, idealnie nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs lub ryb. Będą doskonałą alternatywą dla ziemniaków, kasz, czy ryżu. Wspaniale smakują także jako samodzielne danie czy przystawka.przepisy 004

Składniki:

  • 3 małe cukinie (około 5oo gram)
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki strartego parmezanu
  • ok 3/4 szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.przepisy 001
  2. Drobno posiekaj papryczki chilli i dodaj do cukini.
  3. Wszystko posól i popieprz, odstaw na około godzinę aby cukinia puściła wodę.
  4. Po tym czasie, przecedź cukinię przez sito. Możesz ją nawet ugniatać na sicie aby  wyszło z niej jak najwięcej wody. Pamiętej im więcej wody odajdzie z cukini tym mniej bułki tartej użyjesz.
  5. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  6. Formuj niewielkie kulki (wielkości mandarynek), z których potem formuj ok pół centymetrowej grubości dyski i smaż je na posmarowanej oliwą patelni.
  7. Mozesz również piec w piekarniku aby były bardziej chrupiace. W tym przypadku rozgrzej go do temperatury 200 stopni C i piecz ok 25 min.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s