URODZINOWE CIASTO Z CZEREŚNIAMI

To już dwa lata minęły od momentu kiedy założylyśmy bloga 2diet. 

Z tej okazji przygotowałyśmy ciasto z letnich owoców, które jest znacznie lżejsze niż tradycyjny tort na który nie koniecznie mamy ochote w środku upalnego lata.

Zamiast czereśni możecie użyć innych sezonowych owoców takich jak np. morele, jagody czy maliny.

IMG_4833

IMG_4840

Składniki:

  • 225g mąki (+ odrobina do oprószenia stolnicy)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125g masła (+15g schłodzonego i pokrojonego w małą kosteczkę)
  • 1 duże jajko, rozbełtane
  • 600g świeżych czereśni, wypestkowanych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej makę, cukier puder i sól do miski. Wymieszaj. Dodaj masło i dobrze utrzyj. Następnie dodaj 1/2 jajka i 2 łyżki wody. Całość ugnieć na gładką masę dodając więcej wody jeśli potrzeba. Owiń w folię streczową i do lodówki na ok. 15 minut. Zachowaj resztę jajka do posmarowania ciasta.
  2. Rozgrzej piekarnik do 190ºC.
  3. Zmieszaj czereśnie z cukrem i mąką kukurydzianą. Przełóż owoce do żaroodpornego naczynia o średnicy 20 cm a na wierzchu równomiernie ułóż masełko.
  4. Powierzchnią stolnicy posyp mąką i rozwałkuj ciasto do grubości 3mm. Pokrój na 1 cm paski i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
  5. Najpierw ułóż paski ciasta przy krawędzi formy a potem ułóż paski w kratkę. Dociśnij każdy koniec do krawędzi. Posmaruj ciasto jajkiem.
  6. Piecz 30-40 minut.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s