ZUPA KUKURYDZIANA

Dziś poniedziałek. Jak to zwykle w tym dniu bywa, nie mamy zbyt wiele czasu dla siebie, a już na pewno nie chcemy poświęcać godzin na gotowanie. Dlatego 2diet na dobry początek  tygodnia prponuje przygotować pyszną i niezwykle szybką zupę. Jeśli jesteście w stanie poświęcić 30 min na gotowanie, to obowiazkowo na naszą zdrową i smaczną zupę kukurydzianą.

zupa kukurydziana

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 łyżka kminku
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • garść posiekanych liści świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż delikatnie posiekaną cebulkę oraz czosnek (przeciśniety przez praskę bądź również posiekany).
  2. Po około trzech minutach dodaj kukurydzę, pokrojone w kostkę papryki oraz drobniutko pokrojoną bądź zblendowaną papryczkę chilli i kminek.
  3. Smaż kilka minut aby warzywa delikatnie zmiękły.
  4. Warzywa podziel na dwie części.
  5. Jedną wrzuć do garnka z wcześniej przygotowanym bulionem i gotuj na małym ogniu.
  6. Drugą zblenduj na gładką masę.
  7. Do garnka z bulionem dodaj mleko oraz zblendowane warzywa.
  8. Gotuj na małym ogniu aż doprowadzisz zupę do wrzenia.
  9. Zdejmij z palnika i dodaj kolendrę.
  10. Wymieszaj i gotowe.
  11. Najlepij smakuje z chlebkiem pitta lub ze świeżą bagietką.
Bon Appétit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s