MROŻONY DESER ORZECHOWY

Kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, nie sięgaj po ciastka czy czekoladę, nie piecz makowca ani sernika, nie biegnij do sklepu po lody. Zamiast tego przygotuj sobie i bliskim pyszny orzechowo-bananowy deser. Zero soli, zero sztuczności, żadnych niezdrowych tłuszczów. Wyrzutów sumienia BRAK!!! Nic dodać, nic ująć:)

przepisy 009

Składniki:

  • 150 gram suszonych daktyli
  • 150 gram orzechów włoskich
  • 100 gram orzechów brazylijskich (mogą być również inne orzechy np. nerkowca)
  • 2  małe banany
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy brazylijskie namocz w wodzie przez ok 5 godzin (jeśli nie chcesz czekac możesz zalać wrzątkiem na około 30 minut).
  2. Daktyle oraz orzechy włoskie zblenduj w robocie kuchennym przez ok 30 sekund, tak aby nie były rozdrobnione na zupełnie gładką masę (musza być grudki).
  3. Tak przygotowana masę podziel w proporcji 1:4 i wieksza część wyłóż na dno salaterek lub pucharków.
  4. Odsączone orzechy brazylijskie i wszystkie pozostałe składniki zblenuj na zupełnie gładki krem i wyłóż go na masę orzechowo-daktylową.
  5. Pozostałą część masy wyłóż na górę kremu.
  6. Włóż do zamrażalnika na ok 1 godzinę, następnie przechowuj w lodówce.
  7. Chwilę przed podaniem wyjmij z lodówki aby nie deser nie był zbyt zimny.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s