RISOTTO ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Jest to chyba najabrdziej ekspresowa wersja risotto, jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Gotowe w zaledwie 20-25 minut. A w środku same pyszne i zdrowe składniki…szpinak, czosnek oraz suszone pomidory, a wszystko to doprawione czarnym pieprzem i aromatycznym parmezanem.

przepisy 002

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu arborio
  • garść suszonych pomidorów
  • 100 gram szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • pieprz czarny
  • 50 gram tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotuj we wrzątku przez około 10 minut. Następnie odcedź i odstaw.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek oraz szpinak. Kiedy szpinak się skurczy dodaj pomidory oraz ryż i zalej bulionem.
  3. Dodaj odrobinę pieprzu do smaku i całość duś na małym ogniu do momentu aż ryż zmięknie i nadmiar bulionu wyparuje.
  4. Na koniec (już po wyłączeniu gazu) dodaj parmezan. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s