JAGNIĘCINA Z LIMONKĄ I CZOSNKIEM

Jeżeli macie apetyt na niecodzienny obiad, polecamy wam jagnięcinę w delikatnym sosie z nutą limonki  i aromatem białego wina. 2diet postanowiło połączyć nietypowe smaki i podać ją z tardycyjną polską kaszą gryczną (jak na zdjęciu), ale doskonale wydobedzie jej smak również kasza cous cous lub brązowy ryż. Spróbujcie i wybierzcie zestaw, który przypadnie wam najbardziej do gustu.

Z podanego przepisu powstaną 3 porcje.

jagnięcina

Składniki:

  • około 600 gram mięsa jagnięcego pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1/2 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-5 łyżek białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu z grubym dnem lub na patelni rozgrzej olej i dodaj połowę jagnięciny.
  2. Mięso podsmaż z obu stron na złoty kolor i przełóż do jakiegokolwiek naczynia.
  3. Zrób to samo z pozostałą jagnięciną. Całość odstaw i pozostaw pod przykryciem.
  4. Na ciągle rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulkę i smaż do momentu aż uzyska złoty kolor.
  5. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż przez chwilę i dodyp paprykę.
  6. Dołóż jagnięcinę (wraz z ewentualnymi sokami jakie pozostną w naczyniu), pietruszkę, sok z limonki, wodę oraz dopraw solą i pieprzem.
  7. Zmniejsz palnik i gotuj pod przykryciem do miękkości (ok 40-50 min) od czasu do czasu mieszając.
  8. Na koniec dodaj wino, doprowadź do wrzenia i gotowe.

SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s