POZNAŃSKIE PYRY Z GZIKIEM

Kiedy pierwszy raz usłyszałam o “Pyrach z gzikiem”, nie zrobiły na mnie większego wrażenia. Chociaż nazwa nie przyciąga, to samo danie z pewnością zasmakuje nie tylko miłośnikom ziemniaków. Idealnie nadaje się na letnie lekkie obiady czy kolacje. Ciepły i ciągle parujący ziemniak doskonale komponuje się z chłodnym twarożkiem i jego pieprzną nutą

IMG_4868

Składniki:

  • około 500 gram chudego twarogu
  • 1 duża cebula
  • 1 duży jogurt naturalny (około 350-400 gram)
  • pieprz, sól
  • około 1 kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach.
  2. W międzyczasie umieść twaróg w misce i rozgnieć go widelcem, dodaj posiekaną cebulkę, jogurt i dopraw do smaku. Dodaj dużo pieprzu, tak aby całość była dość pikantna.
  3. Ilość jogurtu dostosuj do gęstości masy twarogowej, całość powinna mieć konsystencję tawrożku.
  4. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i ułóż je na talerzach (nie obieraj).
  5. Przekrój je na krzyż lub w natnij w poprzeczne paski i wypełnij twarożkiem.
  6. Posyp świeżą natką pietruszki bądź szczypiorkiem.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s