TARTA Z NEKTARYNKAMI I PISTACJAMI

Lato cały czas za oknem, a razem z nim ostatnie świeże owoce. Część z was zapewne próbuje “zatrzymać” wakacyjne samki poprzez produkcje wszelkiego rodzju dżemów, konfitur i innych domowych przetworów. Część z was jest zapewne zbyt zabiegana aby się za to zabrać. I dla tej właśnie grupy mamy pyszną propozycje: Tarta z nektarynkami i pistacjami.

Smak nektarynek i pistacji subtelnie przeplata się z delikatnym serkiem mascaropne. Całość podana na kruchym cieście, w nietypowej formie (nie użyłyśmy tu bowiem standardowej formy do tarty lecz zawinęłyśmy brzegi tak aby nadać ciekawy kształt), doskonale sprawdzi  się jako szybki i prosty weekendowy deser. Jeżeli nie macie “pod ręką” nektarynek możecie jak najbardziej użyć innych sezonowych owoców (gruszek, śliwek, jeżyn bądź jabłek).

IMG_4666a

Składniki:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta (około 375 gram), lub kruche ciasto domowej roboty
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 3-4 nektarynki, wypestkowane i pokrojone w plasterki
  • 1 białko jaja
  • 3 łyżki posiekanych pistacji
  • odrobina mąki do posypania stolnicy przy wyrabianiu ciasta
  • odrobina oleju do posmarowania blachy
  • cukier puder do posypania ciasta
  • 150 gram serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 50 gram mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli przygotowujesz ciasto samodzielnie, zagnieć wszystkie składniki i wyrób je tak, aby z łatwością odchodziło od palców i stolnicy. Jeśli masz gotoweciasto po prostu zacznij wałkować.
  2. Uformuj kształt koła o średnicy około 24 cm.
  3. Przenieś ciasto na posmarowaną olejem blachę.
  4. Ciasto posmaruj dżemem, zostaw około 5cm nieposmarowanych brzegów.
  5. Z serka mascaropne, cukru pudru, migdałów i skórki z limonki przygotuj krem i wyłóż go na ciasto.
  6. Na wszystko wyłóż plastry nektarynek.
  7. Ubij delikatnie białko i posmakruj nim brzegi ciasta.
  8. Zagnij brzegi do środka, tak aby przykrywały delikatnie owoce.
  9. Posmaruj białkiem również zewnętrzne brzegi ciasta i przyklej do nich posiekane pistacje.
  10. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na około 30-35 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika rozsmaruj pozostałą ilość dżemu na owocach i posyp pozostałymi pistacjami.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s