ŁOSOŚ W KOSZYCZKU Z CIASTA FILO

W dzisiejszym przepisie większość składników, to te które lubimy najbardziej (łosoś, szpinak, ciasto filo). Mamy nadzieję, że nie tylko 2diet docenia ich smak i również wam ten przepis przypadnie do gustu.

Patrząc na zdjęcie, koszyczki z ciasta filo mogą wydawać się skomplikowane, ale zapewniamy, że szybszego sposobu na efektowny starter lub po prostu przekąskę, nie znajdziecie nigdzie.

łosoś

Składniki:

  • 1 liść laurowy
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 duża gałązka natki piertuszki
  • 175g filleta z łososia
  • 4 duże arkusze ciasta filo
  • 2 łyżki oleju
  • 125g świeżego szpinaku
  • 8 łyżek serka wiejskiego odsączonego z wody i zblendowanego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki swieżej drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól & pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Listek laurowy, ziarna pieprzu, natkę pietruszki i łososia umieść w rondlu. Zalej wodą tak aby pokryć łososia. Doprowadź do wrzenia, zredukuj gaz i gotuj jeszcze 5 minut, do momentu aż łosoś będzie się delikatnie rozchodzić. Wyjmij z patelni i odstaw na bok.przepisy 016
  2. Blachę pokryj cieńką warstwą oleju. Posmaruj każdy arkusz ciasta filo delikatnie olejem. Z ciasta uformuj koszyczki o średnicy 12,5cm (jak na załączonym zdjęciu; po prostu pognieć je palcami). Ułóż filo na blasze i włóż do piekarnika na 10 minut.przepisy 018
  3. Zblanszuj szpinak na patelni z niewielką ilością osolonej wody. Odcedź wodę.
  4. Zieszaj serek wiejski z musztarą i koperkiem a następnie delikatnie podgrzej na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Podziel szpinak między cztery koszyczki filo. Na szpinaku ułóż kawałki łososia. Wszystko polej sosem pietruszkowo-musztardowym. Podawaj na ciepło.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s