TORT CZEKOLADOWO-LODOWY

Lubicie weekendowe wypieki i inne słodkości?

Jeśli tak, to z pewnością polubicie tort czekoladowy z masą lodową o smaku waniliowo-bananowym, który przygotowałyśmy.

Niestety żadna z nas nie jest na tyle zdolna aby sama owe cudo wymyslić. Oryginalny przepis pochodzi z tej stronki. Dokonałyśmy delikatnych modyfikacji i wyszedł, naszym zdaniem, tort idealny.

Jeśli planujecie przygotować ciasto na popołudnie lub wieczór, za pracę nad nim musicie zabrać się już z rana. Mrożenie poszczególnych warstw jest niestety długie, choć sama praca nie wymaga wiele wysiłku.

Dlatego do dzieła głodomory, zapewniamy że warto:)

IMG_20130908_224116

tort

tort2

Składniki:

Na spód:

  • 230g czekolady deserowej
  • 120g masła
  • 250g pokrószonych ciastek Oreo, około 2.5 opakowania (należy usunąć krem i użyć tylko herbatniki) lub innych ciastek z czekolady deserowej

Na masę lodową:

  • 1,8 litra lodów waniliowych, delikatnie rozmrożonych
  • 4 duże banany, zamrożone (wyjąć z zamrażalnika na około pół godziny przed wykonaniem masy)

Na polewę:

  • 120 ml śmietany kremówki (35%)
  • 59 ml syropu kukurydzianego lub płynnej glukozy
  • 170g czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Na spód:

  1. W żaroodpornej misce nad gotującą się wodą rozpuść czekoladę i masło. Zamieszaj delikatnie silikonową łyżką aby upewnić się, że czekolada całkowicie się rozpuściła i zdejmij z ognia.
  2. Rozdrobnione ciastka Oreo (ja użyłam do tego choppera) wsyp do rozpuszczonej czekolady z masłem i dokładnie wymieszaj aby powstała jednolita masa.
  3. Oddziel 240 ml masy i odstaw na bok. Pozostała część rozłóż na dnie i bokach ok. 20cm formy do pieczenia ciast. Masa jest dość plastyczna, najlepiej docisnąć ją palcami do dna i boków tortownicy.

Na masę lodową:

  1. Wyjmij z zamrażalnika banany na ok. 30 minut aby odtajałay a następnie zblenduj. Drewnianą łyżką połącz banany z lodami waniliowymi. Należy wykonywać te czynności dość szybko aby lody nie stały się nazbyt miękkie.

Na polewę:

  1. W małym rondlu umieść śmietanę i płynna glukozę. Gotuj na małym ogniu do momentu aż zobaczysz pierwsze bąbelki.
  2. Dodaj czekoladę i mieszaj deikatnie aż czekolada sie rozpuści. Odstaw na 30 minut do ostygnięcia.

Połacznie ciasta:

  1. Połowę lodów umieśc w formie z zmrożonym ciastem i rozprowadź równomiernie (drugą połowę lodów włóż do zamrażalnika).
  2. Pozostałą część ciasta rozmieść na warstwie lodowej. Delikatnie dociśnij palcami i włóż do zamrażarki na 1 godzinę.
  3. Drugą część lodów przelóż do formy, wyrównaj nożem i umieść w zamrażalniku na 4 godziny.
  4. Ogrzej polewę (nie może być zbyt ciepła) i rozprowadź nożem na górze i bokach ciasta. Umieść w zamrażalniku na całą noc.

Bon Appétit!

One thought on “TORT CZEKOLADOWO-LODOWY

  1. Pingback: CIASTO LODOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ | 2 diet or not 2 diet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s