KREMOWA ZAPIEKANKA Z DORSZA

Każdy lubi zapiekanki:)

I co najważniejsze każdy, absolutnie każdy jest w stanie je przygotować. Nawet najbardziej nieumiejętny kucharz, z kilku prostych składników (trzymając się przepisu) może bezpiecznie i bezstresowo zrobić Kremową zapiekankę z dorsza.

Zdrowe jednodaniowe dania, to to co lubimy najbardziej. Bo szybko, smacznie i bez zbędnych komplikacji – w poniedziałkowy wieczór po przyjściu z pracy, jest wprost bezcenne.

IMG_4631a

Składniki:

  • 400g młodych, obranych ziemniaków
  • 250g wędzonego dorsza
  • 250g filletów z dorsza
  • 300 ml mleka
  • 160g szpinaku
  • 325g mrożonego zielonego groszku
  • 25g masła
  • 25g mąki
  • 75g sera cheddar
  • 4 suszone pomidory, odsączone i drobno pokrojone
  • 50g bułki tartej
  • 25g ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190ºC. Ziemniaki ugotuj, odcedź i pokrój na 0,5 cm plasrerki.
  2. Rybę umieść w garnku, zalej mlekiem i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, zakryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 8 minut. Mleko odlej do osobnego naczynia i odstaw na bok. Podziel rybę na małe części (usuń ości).
  3. Na suchej patelni zblanszuj szpinak i odstaw na bok. Wrzuć zielony groszek do wrzącej wody i gotuj przez 4 minuty. Odcedź i odstaw na bok.
  4. Rozpuść w rondlu masło. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę. Po trochu dodawaj mleko i mieszaj. Wstaw z powrotem na palnik. Mieszaj do momentu, aż zacznie sie gotować i zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj 2/3 sera, pomidorów suszonych, groszku i rybę.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Dno pokryj pokrojonymi w plastry ziemniakami. Na ziemniakach ułóż miksturę z rybą i groszkiem a na to szpinak.
  6. Połącz bułkę tartą z ziarnami złonecznika i serem. Posyp mieszanką całość i włóż do piekarnika na 30 minut.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s