MEKSYKAŃSKA PITTA

Dania typu fast food, ale w domowej wersji, to coś na co warto się skusić. To dania, które bez problemu możecie zasrwować całej rodzinie, nawet dzieciom. To coś, co sprawi radość nie tylko jedzenia ale i w trakcie przygotowywania.

Pyszna chrupiąca, najlepiej pełnoziarnista pitta, do tego soczysty kurczak w towarzystwie fasoli i kukurydzy, a wszystko to doprawione delikatną pikantnością papryczki chilli i tabsco.

Grzech nie spróbować:)

pitta

Składniki:

  • 6 chlebków pitta
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • piperz, sól
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 100 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 papryczka chilli
  • 150 gram jogurtu greckiego
  • 50 gram majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • kilka-kilkanaście kropel tabasco (w zależności od upodobań)

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyj, pokrój w paski, zamarynuj używając oleju, sosu chilli i przypraw. Następnie wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
  2. Jeśli nie masz czasu, zacznij smażyć kurczaka od razu, dodaj do niego posiekane cebulę oraz papryczkę chilli i pokrojone pieczarki.
  3. Smaż na delikatnie złoty kolor. Po czym dodaj odsączone z puszek kukurydzę i fasolę.
  4. Smaż jeszcze przez kilka minut.
  5. Z pozostałych składników przygotuj sos.
  6. Chlebki pitta podgrzej w tosterze lub na suchej patelni.
  7. Rozkrój je na pół, posmaruj w środku sosem i nałóż farsz.
  8. I gotowe…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s