Nie mam pojecia skąd wzięła się ta nazwa??? Ale zupa “klopsikowa”, jak zwykłam nazywać ją w dzieciństwie, była jedną z ulubionych w moim rodzinnym domu. Ostatnio naszedł mnie apetyt na smaki dzieciństwa i posatnowiłam to oto cudo przygotować.
Jeśli macie apetyt na zupę i kwałaek mięsa jednocześnie, to danie jest wprost idealne dla Ciebie.
Składniki:
- około 500 gram mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z indyka, ale może to być równie dobrze wieprzowina lub mieszanka tych mięs)
- 1 jajko
- 1 bułka uprzednio namoczona w wodzie i dokładnie odcciśnięta / bułka tarta
- 1 łyżka ziół prowansalaskich
- sól i pieprz
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera korzeniowego
- około 3 litry wody
- ziele angielskie, liść laurowy
- 1 kostka bulionowa drobiowa
- kwasek cytrynowy (do smaku)
- majeranek
Sposób przygotowania:
- Wodę wlej do wysokiego granka, wstaw na palnik i doprowadź do wrzenia.
- W międzyczasie obierz i zetrzyj warzywa (na trace o grubych oczkach). Następnie dodaj je do gotujacej się wody. Gotuj na małym ogniu.
- Następnie przygotuj klopsiki. Wymieszaj mięso, jajko, bułkę (jeśli całość będzie zbyt rzadka dodja bułkę tartą), zioła prowansalskie, sól i pieprz. Formuj niewielkie kulki i wrzucaj pojedynczo na gotującą się wodę z warzywami.
- W tym momencie możesz zacząć gotować ziemniaki, najlepiej jak najmniejsze w mundurkach.
- Dodaj ziele i liść, kostkę bulionową. Gotuj do momentu aż mięso będzie miękkie.
- Następnie dodaj kwasek cytrynowy (wedle upodobań).
- Zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj majeranek.
- Do każdej porcji zupy (bezpośrednio do miseczki lub talarza) dodaj dwa-trzy ziemniaki. i gotowe 🙂
Smacznego:)
Advertisements