SCOTCH BROTH CZYLI SZKOCKI ROSÓŁ

Dziś pierwszy dzień kalenarzowej jesieni. Czy chcemy czy nie dni stają się coraz krótsze, noce ciemniejsze a w powietrzu powoli unosi się delikatny (jescze) powiew zimy.

Na chłodne wrześniowe popołudnia i wieczory 2diet proponuje rozgrzewającą zupę. Tym razem przepis na nią pochodzi z bardzo chłodnej i niewatpliwie wiedzącej jak rozgrzać zmarzniete kości, Szkocji. Tradycyjny Scoth Broth znany jest na dalekiej północy od dawien dawna, jest prosty, sycący i niezwykle pożywny. Po zjedzeniu szkockiego rosołku żadna plucha nie będzie wam groźna:)

scotch broth

Składniki:

  • około 700 gram łopatki jagnięcej
  • 75 gram kaszy pęczak
  • 75 gram grochu
  • 3-4 marchewki
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1/2 małej główki kapusty (około 1/2 kg)
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • sól, pieprz do smaku
  • świaża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wlej około 3 litry wody, dodaj mięso i wstaw na gaz.
  2. Gotuj na małym ogniu do momentu zagotowania.
  3. W międzyczasie pokrój marchew, pietruszkę, seler (w drobną kostkę) oraz posztkuj kapustę, cebulę i pora.
  4. Warzywa dodaj do gotującego się wywaru.
  5. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa.
  6. Następnie wyjmij jagnięcinę i pokrój ja na drobne kawałki. Umieść ponownie w zupie.
  7. Dodaj kostkę bulionową i dopraw do smaku.
  8. Zagotuj, następnie zdejmij z ognia i wrzuć posiekaną pietruszkę.
  9. Najlepiej smakuje gorący.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s