OGÓRKI KONSERWOWE Z PAPRYKĄ

Jeśli są jeszcze wśród was tacy, którzy całe lato leniuchowali i nie myśleli o przetworach na zimę i obudzili się z myślą, że jednak fajnie byłoby coś pysznego przygotować, zapraszamy do wspólnej walki ze słojami, słoiczkami, wieczkami i przeróżnego rodzaju zalewami.

My jeszcze nie spisałyśmy tego roku na piklowe starty i zmierzamy przedstawić wam kilka propozycji. Lepiej późno niż wcale…

Edinburgh wrzesień 2013 167

Składniki:

  • około 2 kg świeżych ogórków
  • 4 czerwone papryki
  • koper zielony
  • świeży chrzan
  • czosnek
  • gorczyca
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj (nie obieraj)i pokrój w paski i średnicy od 0,5 do 1cm.
  2. Umieść w dużej misce, posól dość obficie i odstaw na około godzinę.
  3. W międzyczasie pokrój paprykę w paski o podobnej grubości do ogórków.
  4. Przygotuj słoiki (około 7 średniej wielkości słoików). Na ich dnie ułóż gałązki kopru, plasterki chrzanu i po ząbku czosnku.
  5. Przygotuj zalewę (wodę, ocet, cukier, zielę i liść laurowy) w rondlu o grubym dnie. Wstaw na gaz i zagotuj.
  6. Po godzinie ogórki odlej z powstałej na skutek ich osolenia wody. Dołóż do nich paprykę i dokładnie wymieszaj.
  7. Układaj w słoikach jak najciaśniej.
  8. Kiedy zapełnisz słoje, na górze ułóż ponownie koper, chrzan i czosnek, dodaj gorczycę i wszystko zalej zalewą.
  9. Zakręć słoiki, uważaj aby wieczka i brzegi słojów nie były mokre.
  10. Na dno wysokiego garnka wyłóż szmatkę (mogą być też ręczniki papierowe). Na tym umieść słoiki (pamiętaj aby nie stykały się ze sobą), zalej wodą do około 3/4 ich wysokości, przykryj i zagotuj.
  11. Od momentu wrzenia wody ogórki powinny gotować się około 20 min, następnie wyjmij je z garnka, ułoż do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
  12. Pikle są gotowe zaraz po przestudzeniu.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s