PEŁNOZIARNISTE SPAGHETTI Z CHORIZO I PRZEGRZEBKAMI NA DWA SPOSOBY

Jeśli jeść makarony, to koniecznie te z pełnego ziarna. Dlatego, dla miłośników włoskich “past” mamy pyszną i zdrową propozycję spaghetti.

Dziś prezentujemy makaron z przegrzebkami i hiszpańską kiełbasą chorizo w dwóch odsłonach. Z czerwonym pesto bądź ze szpinakiem. Obie wersje podbiją wasze podniebienia. Obie tak samo pyszne, nic dziwnego że nie mogłyśmy się zdecydować:)

IMG_6233

Składniki:

  • 2 X 120 gram makaronu ( po 100 gram do każdej wersji)
  • 2 x 60 gram chorizo
  • 2 X 100 gram przegrzebków
  • 2 X 5 gram masła
  • natka pietruszki
  • 2 X 25 gram tartego żółtego sera
  • 1 łyżka czerwonego pesto
  • 60 gram świeżego szpinaku

szpinak

pesto

Spsób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente, odcedź i odstaw.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć chorizo, przegrzebki oraz masło.
  3. Smaż około 4,5 minuty aż przegrzebki będą rumiane na zewnątrz i soczyste w środku.
  4. Do jednej porcji dodaj pesto, do drugiej szpinak.
  5. Smaż do momentu aż składniki połączą się ze sobą.
  6. Do obu porcji dodaj makaron i natkę pietruszki.
  7. Smaż jeszcze chwikę, aby wszystko nabrało ciepła.
  8. Nałóż na talerze i posyp drobno startym serem.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s