ZAPIEKANKA WOŁOWO-ZIEMNIACZANA

Jeżeli nie mieliście pomysłu na obiad czy kolację po przyjściu z parcy, po zapewne wyczerpującym poniedziałku, to już macie.

Pyszna zapiekanka na bazie mięsa mielonego z puree ziemniaczanm doda wam energii na cały nadchodzący tydzień. Jest szybka i dziecinnie łatwa w przygotowaniu. W jej skład wchodzą proste i ogólnie dostępne produkty. A smak zapewniamy, mile was zaskoczy.

Z podanych składników powstaną 4 porcje zapiekanki. Proponujemy podawać ze świeżo ugotowanymi warzywami lub z sałatą skropioną sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

zapiekanka (1)zapiekanka (3)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, obranych i ugotowanych
  • 1 kg wołowego mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka białego wina
  • 150ml ciepłego mleka
  • 30g masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 liść laurowy
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól & pieprz
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę i smaż aż się zarumienią. Dodaj mielone mięso, liść laurowy, dokładnie wymieszaj i gotuj 5 minut.
  2. Dodaj białe wino, przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem do smaku, wszystko dobrze wymieszaj i gotuj 20 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec usuń liść laurowy i upewnij się, że woda w której gotowało się mięso wyparowała.
  3. Ugotowane ziemniaki rozgnieć praską, dodaj mleko oraz masło. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową a następnie wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką.
  4. Poławę puree z ziemniaków rozprowadź na dnie naczynia żaroodpornego. Wygładź powierzchnię ziemniaków, nałóż przygotowane mięso mielone, wyrównaj i przykryj drugą połową ziemniaków. Posmaruj wierzch zapiekanki rozmąconym zółkiem.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez około 20-30 minut, aż wierzch zapiekanki się ładnie zarumieni.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s