ROLADA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z GRZYBAMI, RYŻEM, JAKIEM I SZPINAKIEM

Uwielbiam ciasto francuskie. Nie tylko ze względu na wygodę, jaką daje nam gotowa jego wersja kupiona w supermarkecie, ale z powodu delikatnego maślanego smaku i faktu, iż można z niego przygotować prawie wszystko.

Dziś mamy dla was roladę z ryżem, suszonymi grzybami oraz pieczarkami, szpinkakiem i jajkami. Wszystkie te składniki stanowią idealną kompozycję z ciatsem francuskim.

Rolada doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno. Idealna na obiad z dodatkiem sałaty skropinej cytryną i oliwą z oliwek bądź na kolację w coraz chłodniejsze wieczory.

IMG_6260

Składniki:

  • około 50 gram suszonych grzybów
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 gram świeżego szpinaku
  • 350 gram pieczarek
  • sól, pieprz
  • 4 jajka ugotowane na półtwardo
  • 1 surowe jajko
  • 1/2 szklanki  brązowego ryżu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka mąki
  • opakowanie ciast francuskiego (375 gram)

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby suszone namocz z wodzie, najlepiej na noc.
  2. Pieczarki podsmaż na łyżce oleju na rumiany kolor.
  3. Dodaj czosnek, szpinak i  suszone grzyby wraz z wodą.
  4. Smaż do momentu aż woda wyparuje. Posól i popieprz do smaku.
  5. W miedzyczasie ugotuj i odcedź ryż. Dopraw pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  6. Przygotuj ciasto francuskie, rozłóż je na płaskiej powierzchni. Zanim zaczniesz układać poszczególne warstwy upewnij się, że wszystkie składniki są zimne.
  7. Na środku ułóż ryż, potem wzdłóż jajka, następnie farsz grzybowy.
  8. Zawiń brzegi na środku, sklej rozmąconym jajkiem.
  9. Przewróc do góry nogami i zawiń brzegi, odetnij końce jeśli zostaną.
  10. Na wierzchu ciasta zrób zygzaki ostrym nożem i psmaruj pozostałym jajkiem.
  11. Piecz około 30 min w temperaturze 180 stopni C.

IMG_6258

IMG_6259

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s