CIASTO Z DYNI PIŻMOWEJ Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Pyszne ciasto z dyni piżmowej z czekoladą i orzechami włoskimi. Miękkie, wilgotne, rozpływa się w ustach i fantastycznie pachnie, aż miło zrobiło się w domu. Ma ładny kolor i świetnie komponuje się w cieście smak czekolady i cynamonu. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i proste. Serdecznie polecamy.  dynia pizmowa (3) Składniki:

  • 150g orzechów włoskichdynia pizmowa
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 duże jaja
  • 275g cukru muscovado
  • 250 ml oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 250g dyni piżmowej (obranej i startej na grubej tarce)
  • 100g czekolady deserowej (drobno pisiekanej)

Na polewę:

  • 200g czekolady deserowej
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Praż orzechy włoskie przez 8-10 minut. Uprażone orzechy drobno posiekaj.
  2. Przygotuj dwie 20 cm formy do pieczenia, natłuść je i oprósz je mąką.
  3. W dużej misce umieść mąkę (przesianą przez sito), proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj jajka, cukier, olej, aromat waniliowy i zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Na sam koniec dodaj startą dynię piżmową, posiekaną czekoladę i 100g posiekanych orzechów. Wszystko wymieszaj łyżką.
  4. Podziel masę na dwie równe części i umieść ją w dwóch formach. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełóż ciasto na druciany stojak i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  5. Na polewę: Do rondla wrzuć wszystkie składniki na polewę (czkoladę, śmietanę, cukier puder) i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż czkolada sie rozpuściu i wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstaw do wystygnięcia a następnie umieść rondel w lodówce na 20 minut.
  6. Przełóż ciasto czekoladą a reszta pokryj górę i boki ciasta. Posyp górę i boki ciasta pozostaymi kawałkami orzechów.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s