GULASZ WOŁOWY

Dzisiaj 2diet przedstawia pyszny i aromatyczny gulasz wołwy. Bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy wrzucić do garnka lub brytfanny i sma się gotuje.

Nasza propozycja podania to ulubiona kasza i buraczki (koniecznie od 2diet).

Na zdjęciu kasza pęczak i buraczki z papryką. Równie dobrze skomponują się tutaj buraczki krojone w kostkę lub z fetą.

przepisy 012

Składniki:

  • 400 gram mięsa wołowego (najlepiej steka, ale równie dobrze może być jakakolwiek chuda wołowina)
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 czerwona cebula
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 litr wody
  • 1 kosta bulionowa wołowa
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę umyj, osusz i pokrój na kawałki.
  2. Obtocz w mące i smaż na rozgrzanej oliwie na mocno brązowy kolor (im ciemniejszy kolor wołowiny tym ciemniejszy kolor sosu uzyskasz).
  3. Następnie umieść wołowinę w garnku z wodą i ustaw na ogniu.
  4. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień do połowy i gotuj do momentu aż mięso będzie półmiękkie.
  5. Następnie dodaj pokrojoną w talarki cebulę oraz pokrojone w paski papryki.
  6. Dołóż liść i ziele, kostkę bulionową, paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
  7. Całość gotuj do momentu aż mięso będzie miękkie.
  8. Makę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie zimnej wody i wlej do garnka z gotującym się gulaszem, cały czas mieszając. Ponownie zagotuj.
  9. Zdejmij z ognia i dodaj zioła prowansalskie. I gotowe.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s