PASZTET Z SOCZEWICY

Zadziwiająco pyszny i niezwykle prosty pasztet z soczewicy. Zasmakuje nie tylko wielbicielom warzyw. Mięsożercy również docenią jego smak.

Przepis pochodzi od Agnieszki Kręglickiej. Został delikatnie zmodyfikowany, a oryginalny znajdziecie tutaj.

przepisy 002

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka koncentertu
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • oliwa do smażenia
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę opłucz i ugotuj w dwóch szkalnakach wody. Gotuj około 25 min, od czasu do czasu mieszając. Zrobi się z tego papka, nie próbuj jej odlewać, po prostu odstaw na bok (tochę wody wyparuje podczas stygnięcia reszta podczas pieczenia).
  2. W międzyczasie obierz i potarkuj na drobnej tarce marchew i pietruszkę. Jeśli posiadasz robota kuchennego, który trze wrzuć do niego również cebulę i czosnek. Jeśli trzesz ręcznie, czosnek i cebulę po prostu drobno posiekaj.
  3. Warzywa podsmaż na oliwie do momentu aż delikatnie zmiękną. Dodaj wszystkie przyprawy, dobrze posól i dokładnie wszystko wymieszaj.
  4. Do soczewicy dodaj koncentart i ketchup, wcześniej doprwione warzywa. Dokładnie połącz ze sobą.
  5. Pasztet umieść w wysmarowanej oliwą i wysypanej kaszką manną blasze i piecz w temperaturze 200 stopni C przez około 45 minut.

Smacznego:)

2 thoughts on “PASZTET Z SOCZEWICY

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s