BABECZKI DYNIOWO-MIGDAŁOWE NA KRUCHYM CIEŚCIE

Babeczki, czy jak kto woli muffinki, dyniowo-migdałowe to prosty i smaczny pomysł na słodką przekąskę nie tylko na halloween party.

Masa dyniowo-migdałowa została przygotowana na bazie dżemu dyniowego. W sklepach możecie również dostać konfiturę z dyni lub, w przypadku trudności z zakupem, proponuję przygotować domową marmoladę.

Początkowo z podanego przepisu planowałam upiec tartę. Z powodu iż tarta dyniowa gościła już na blogu, postanowiłam delikatnie zmodyfikować pierwotną wizję tego przepisu. I tak oto powstały nizwykle aromatyczne i rozpadające się w ustach sezonowe babeczki. Spróbujcie koniecznie.

przepisy 014

przepisy 027

Składniki:

na ciasto

  • 250 gram masła
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

na masę dyniowo-migdałową

  • 4 jajka
  • 1 dżem z dyni (około 300 gram)
  • 200 gram migdałów niełuskanych

Składniki:

  1. Do miksera wrzuć posiekane masło i pozostałe składniki na ciasto.
  2. Miksuj kilka minut aż masło będzie rozdrobnione.
  3. Następnie wyłącz mikser i ciasto wyrabiaj już ręcznie na stolnicy.
  4. Z ciasta formuj niewielkie kuleczki, rozgnieć je w dłoni i wykładaj pojedynczo do formy do muffinek, tak aby ciasto równomiernie pokrywało dno i brzegi otworów w blasze.
  5. Wstaw ciasto do lodówki, nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni C i przygotuj masę.
  6. Do miksera dodaj jajka (całe) i miksuj na wysokich obrotach przez około 3 minuty tak aby z jajek powstała piana.
  7. W miedzyczasie posiekaj migdały. Dodaj je (odłóż 3 łyżki do posypania babeczek) wraz z dżemem do jajek i miksuj jeszcze przez chwilę do momentu połączenia się składników.
  8. Z lodówki wyjmij blachę z ciastem i do każdej muffinkowej foremki dodaj masę.
  9. Wstaw do piekarnika na 10 minut, po czym na każdą babeczkę posyp pozostałe migdały i wstaw do pieca na kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w min babeczki na jakieś kolejne 10 min. Następnie wyjmij z piekarnika i podawaj. Najlepiej smakują ciepłe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s