KREM Z DYNI PIŻMOWEJ Z PAPRYCZKĄ CHILLI I ŚMIETANĄ

Rozgrzewająca, pomarańczowa a przede wszystkim zdrowa zupa z dyni piżmowej, zblendowana z czosnkiem i papryczką chilli doskonale wpisuje się w klimat coraz chłodniejszych dni. 

Dodatek śmietany uwydatnia smak dyni.

Zupę można udekorować odrobiną śmietany i papryczką chilli.

IMG_6326a

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa, około 1 kg; obrana ze skórki i oczyszczona z pestek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 papryczki chilli, oczyszczone z pestek i drobno posiekaneIMG_6334a
  • 850 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietany; plus łyżka do dekoracji zupy

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200ºC. Pokrój dynię w duże kostki, ułóż na blasze do pieczenia i skrop odrobiną oliwy. Piecz przez 30 minut, do momentu aż dynia zarumieni się i będzie miekka. W połowie pieczenia przewróć kawałki dyni na drugą stronę.
  2. W czasie kiedy dnia się piecze, rozpuść masło z oliwą w dużym rondlu, dodaj cebulę, czosnek i ¾ posiekanej papryczki chilli. Przykryj rondel i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, do momentu kiedy cebula zmięknie oraz przyrumieni się.
  3. Zdejmij rondel z gazu, wrzuć upieczona dynię i zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj bulion warzywny i śmietanę. Gotuj na średnim ogniu do momentu wrzenia. Przypraw do smaku.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s