PUREÉ Z DYNI

Dziś kolejna dyniowa propozycja – purée z dyni, które można dodawać przy pieczeniu ciasta lub chleba; bardzo polecam zupę dyniową. 

puree z dyni (2)puree z dyni (1)puree z dyni (3)puree z dyni  (1)Składniki:

  • 1 śliczna okrągła dynia

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  2. Dynie przekrój na pół i łyżką wyskrob miąsz z pestkami. Pokrój dynie na mniejsze kawałki.
  3. Zawiń dynię w folię aluminiową i umieść na blasze.
  4. Piecz przez 45 minut, do miękkości.
  5. Obierz tak upieczone kawałki ze skóry, wrzuć do naczynia i zblenduj na gładkie purée. Jesli purée jest zbyt wodniste, przełóż je do garnka i podgotuj aby odparować nadmiar wody.
  6. Tak powstałe purée nadaje się do natychmiastowego użycia, można jednak poporcjować je, włożyć w woreczki i zamrozić.
  7. Aby przedłużyć trwałość purée można je także zapasterować. Gotowe gorące puree przełóż do wyparzonych słoików i zakręć. Na dnie garnka umieść ściereczkę, włóż słoiki i zalej wodą do 3/4 wysokości.  Gotuj przez około 20 minut.

Bon Appétit!

One thought on “PUREÉ Z DYNI

  1. Pingback: CIASTO Z PUREÉ DYNIOWYM I BAKALIAMI | 2 diet or not 2 diet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s