KREM Z DYNI I SŁODKICH ZIEMNIAKÓW Z SOCZEWICĄ

Kolejna pyszna zupa z dyni. Tym razem z dodatkiem czerwonej soczewicy i słodkich ziemniaków.

Pomarańczowe warzywa nadają jej piękny kolor, słodki smak i sparwaiją, że zupa jest niesamowicie sycąca i bardzo gęsta. Aromat kolendry sprawi, że nie będzie to kolejny nudny dyniowo-warzywny krem.

Nie ma potrzeby dodawania mąki czy śmietany. Najleiej smakuje ze świeżą bagietką 🙂

przepisy 004

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 500 gram wypestkowanej i obranej dyni
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 nieduże słodkie ziemniaki
  • 100 gram czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz kajeński
  • świeża kolendra
  • świeże pieczywo do podania

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną cebulkę na złoty kolor.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę dynię, marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki.
  3. Wlej bulion warzywny, przykryj i doprowadź do wrzenia. Następnie dołóż soczewicę i ponownie zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 25-30 minut.
  4. Zdejmij z palnika i zblenduj na gładką masę.
  5. Dodaj koncentrat i przyprawy, zagotuj, dołóż posiekną kolendręi gotowe.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s