CIASTO Z PUREÉ DYNIOWYM I BAKALIAMI

Smaczne, jesienne ciasto z dużą ilością bakalii, pięknie pachnące korzennymi przyprawami. 

Zaletą tego wypieku jest, iż do przygotowania nie potrzebujemy miksera.

IMG_6041 (1)

Składniki:

  • 400g mąki
  • 150g  brązowego cukru
  • 100g poszatkowanych orzechów np. wloskich
  • 100g rodzynek
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki mielonych goździków
  • Sól
  • 3 jajka
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 2/3 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik na 180ºC.
  2. Mąkę wraz z sodą przesiej, wymieszaj z przyprawami, cukrem i solą. Dodaj orzechy, rodzynki i wymieszaj.
  3. W drugiej misce wymieszaj dobrze olej, purée z dyni oraz jajka.
  4. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszać łyżką.
  5. Ciasto przeóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 60 – 65 minut.

Bon Appétit!

One thought on “CIASTO Z PUREÉ DYNIOWYM I BAKALIAMI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s