JAMBALAYA

Jambalaya, zarówno jak jej dziwnie brzmiąca nazwa, powstała w wyniku fuzji kuchni kreolskiej, karaibskiej i hiszpańskiej. Bardzo przypimina paellę, którą doskonale znamy ze słonecznej kuchni półwyspu iberyjskiego.

Choć danie to możemy przygotować na wiele sposobów, to mięso, warzywa oraz ryż to nieodłączne jej składniki.

My postanowiłyśmy ugotować “bezpieczną” wersję jamalaya, dodając uniwersalne składniki i przyprawy. Tak aby każdy z was, z łatwo dostępnych składników mógł przygotować szybki jednogarnkowy obiad.

jambalaya

Składniki:

  • 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 500 ml pasty pomidorowej (passata)
  • około 230-250 gram brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 100 gram mrożonego groszku

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki.
  2. Cebulkę oraz czosnek drobno pisiekaj i umieść w garnku wraz z kurczakiem.
  3. Dodaj bulion, passatę, ryż, pieprz, słodką paprykę oraz oregano.
  4. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 25 minut, cały czas mieszając.
  5. W międzyczasie umyj i pokrój w kostkę papryki i rozmroź groszek.
  6. Warzywa dodaj do gotującego się ryżu, zamieszaj i gotuj przez kolejne 15 min. Pamiętaj aby mieszać od czasu do czasu.
  7. Sprawdź czy ryż jest miękki, jeśli nie gotuj do momentu aż będzie. Możesz delikatnie podlewać wodą, jeśli całośc będzie sucha.
  8. Kiedy miękkość ryżu i konsystencja dania będzie Ci odpowidać (nie może być zbyt wodnista) zdejmij z palnika i podawaj…

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s