NALEŚNIKI Z RICOTTĄ I JAGODAMI

Jeżeli lubicie w niedzielę poleżeć w łóżkah trochę dłużej i zjeść ciepłe śniadanie – nie tylko na szybko przygotowane kanapk. Mamy dla was pyszną propozycję. Naleśniki czy jak kto woli placki na bazie ricotty z dodatkiem jagód. 

Chociaż podobny przepis na placuszki z jagodami gościł już na blogu, to zapewniamy iż ten jest zupełnie inny. Ricotta i delikatny aromat skórki cytrynowej nadają tej potrawie zupełnie inny charakter.

Spróbujcie koniecznie:)

jagody1

jagody2

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 gram ricotty
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki jagód

Sposób przygotowania:

  1. Oba rodzaje mąki, cukier, proszek oraz gałkę muszkatołową umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
  2. Do osobnego naczynia włóż pozostałe składniki, oprócz jagód, ( otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok) i miksuj przez około 3 minuty.
  3. Następnie dodaj suche skadniki i miksuj do momentu uzyskania gładkiej masy.
  4. Dodaj jagody i dokładnie wymieszaj łyżką.
  5. Smaż na rozgrzanej teflonowej patelni, jeśli nie chcesz dodawać tłuszczu.
  6. Podawaj oprószone cukrem pudrem i posypane skórką cytrynową.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s