ROSÓŁ Z MAKARONEM NOODLE

Chyba zgodzicie się ze mną, że im zimniej na dworze, tym większy apetyt na sycące i aromatyczne zupy.

Ponieważ rosół jest zupą lubianą przez każdego, a jednocześnie nie do końca nasyci nas w chłodne jesienne popołudnia czy wieczory, postanowiłam lekko go zmodyfikować dodając mnóstwo warzyw i gruby makaron.

Makaron noodle nada naszej zupie lekko orientalnego klimatu, a dla tych którzy nie boją podążać tym tropem proponuję dodać odrobinę rozgrzewającego imbiru.

rosół noodle

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek korzenia imbiru lub dwie szczypty imbiru w proszku (opcjonalnie)
  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • kawałek pora
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 3 litry wody
  • sól, pizprz do smaku
  • około 150 gram makaronu noodle (może być również makaron ryżowy, ja użyłam makaronu soba)

Sposób przygotowania:

  1. Udka dokładnie umyj i oczyść.
  2. Do wysokiego garnka wlej wodę i umieść w nim kurczaka, gotuj na średnim ogniu.
  3. Dodaj całą cebulę, czosnek, ziele i pieprz angielski, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  4. W międzyczasie obierz warzywa i pokrój je w cienkie słupki, możesz również zetrzeć warzywa na tarce.
  5. Następnie wrzuć je do zupy, wymieszaj i gotuj przez około 1,5 godziny.
  6. Mararon przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Z zupy wyjmij udka i oddziel mięso od kości i skóry oraz umieść je z powrotem w zupie.
  8. Podawaj jak tradycyjny rosół. Odzedzony makaron zalej rosołem i gotowe.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s