MAKARONIKI – PRZEPIS PODSTAWOWY

Zawsze podobały mi się macaroons, tak zwane po polsku makaroniki. Nigdy natomiast nie miałam okazji ani tak do końca odwagi się z nimi zmierzyć. Jak się niedawno przekonałam, zupełnie niesłusznie.

Przygotowanie makaroników jest bardzo proste. Niemniej jednak wymaga trochę czasu (chociażby przygotowanie papieru i zabawa w odrysowywanie precyzyjnych okręgów) i precyzji. Jednak im więcej razy próbujesz, tym sprawniej Ci to wychodzi.

Z podanego przepisu wychodzi około 36-40 pojedynczych makaronikowych bez. Czyli 18-20 gotowych, połączonych masą makaroons. Przpisy na makaronikowe wariacje i kremy w kolejnych postach. Tym czasem ich wersję podstawową proponujemy wypełnić ubitą śmietaną bądź gęstym masłem orzechowym.

makaroniki

makaroons

Składniki:

  • 100 gram cukru pudru
  • 75 gram mielonych migdałów
  • 2 białka (w pokojowej temperaturze)
  • 75 gram cukru

Sposób przygotowania:

  1. Na poczatek przygotuj wszystkie składniki. Jeśli nie udało Ci się kupić zmielonych migdałów możesz zrobić to w młynku do kawy bądź w blenderze. Rozdrobnione migdały wymieszaj z cukrem pudrem. Możesz jeszcze raz wszystko zblendować, tak aby w cukrze pudrze nie było grudek.
  2. Następnie przygotuj blachy i papier do pieczenia. Z mojego dosiwadczenia wiem, iż lepiej przygotować dwie blachy już na początku aby w momencie kiedy masa będzie gotowa, szybko i sprawnie ją nałożyć.
  3. Przygotuj ołówek i kieliszek o średnicy 2,5-3 cm i odrysuj równe okręgi na papierze, pamiętaj aby zachować przynajmniej 1 cm odległość między nimi.papier
  4. W tym momencie możesz włączyć piekarnik. Nastaw go na temperaturę 150 stopni C.
  5. Teraz zacznij przygotowanie makaroników. Do miksera wbij dwa białka i ubijaj na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj przez kolejne kilka minut, tak aby masa była mega sztywna i bardzo gęsta (jak bardzo ciężki, gęsty krem).
  6. Wyłącz mikser i dodaj mieszankę migdałów i cukru pudru. Delikatnie mieszaj za pomocą łyżki.
  7. Kiedy wszystko dokładnie połączy się ze sobą, nałóż masę do strzykawki cukierniczej i formuj równe bardzo płaskie bezy. Zaczynaj od środka odrysowanych wcześniej okręgów i pamiętaj aby trzymać strzykawkę pionowo.
  8. Wstaw do piekarnika na 18-20 minut.
  9. Makaroniki będą dobre jeśli po naciśnięciu palcem usłyszysz charakterystyczne “chrupnięcie”.
  10. Wyjmij z pieca i ostudź.

Smacznego:)

One thought on “MAKARONIKI – PRZEPIS PODSTAWOWY

  1. Niestety nie są to francuskie makaroniki, gdyż one muszą być gładkie, nie popękane, nie zrumienione i ci najważniejsze (!) muszą mieć “stopkę”, która tworzy się dzięki suszeniu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s