MAKARONIKI LIMONKOWE

Dzisiaj troszeczkę rozszerzona wersja makaroników. Tak samo pyszna i łatwa w przygotowaniu. Tym makaroons o smaku limonki.

Jeśli chcecie można z powodzeniem zastąpić ją cytryną. Oba owoce nadadzą delikatnie kwaśny smak, który idelanie komponuje się z masłem i cukrem.

macaroons limonkowe

Składniki:

na makaroniki

  • 100 gram cukru pudru
  • 85 gram mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z limonki
  • 2 białka jaja (w pokojowej temperaturze)
  • 75 gram cukru
  • 3-4 krople zielonego barwnika spożywczego

na krem

  • 100 gram cukru pudru
  • 50 gram masła (w pokojowej temperaturze)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z limonki

Sposób przygotowania:

  1. Na poczatek przygotuj wszystkie składniki. Jeśli nie udało Ci się kupić zmielonych migdałów możesz zrobić to w młynku do kawy bądź w blenderze. Rozdrobnione migdały wymieszaj z cukrem pudrem oraz skórką otartą z limonki. Możesz jeszcze raz wszystko zblendować, tak aby w cukrze pudrze nie było grudek.
  2. Następnie przygotuj blachy i papier do pieczenia. Z mojego dosiwadczenia wiem, iż lepiej przygotować dwie blachy już na początku aby w momencie kiedy masa będzie gotowa, szybko i sprawnie ją nałożyć.
  3. Przygotuj ołówek i kieliszek o średnicy 2,5-3 cm i odrysuj równe okręgi na papierze, pamiętaj aby zachować przynajmniej 1 cm odległość między nimi.papier
  4. W tym momencie możesz włączyć piekarnik. Nastaw go na temperaturę 150 stopni C.
  5. Teraz zacznij przygotowanie makaroników. Do miksera wbij dwa białka i ubijaj na sztywną pianę. Dodaj cukier i miksuj przez kolejne kilka minut, tak aby masa była mega sztywna i bardzo gęsta (jak bardzo ciężki, gęsty krem). Dodaj barwnik spożywczy i miksuj do momentu aż kolor dokładnie pokryje całą masę.
  6. Wyłącz mikser i dodaj mieszankę migdałów, skórki limonki i cukru pudru. Delikatnie mieszaj za pomocą łyżki.
  7. Kiedy wszystko dokładnie połączy się ze sobą, nałóż masę do strzykawki cukierniczej i formuj równe bardzo płaskie bezy. Zaczynaj od środka odrysowanych wcześniej okręgów i pamiętaj aby trzymać strzykawkę pionowo.
  8. Wstaw do piekarnika na 18-20 minut.
  9. Makaroniki będą dobre jeśli po naciśnięciu palcem usłyszysz charakterystyczne “chrupnięcie”.
  10. Wyjmij z pieca i ostudź.
  11. Składniki na krem zmiksuj ze sobą na gładką masę.
  12. Masę nakładaj na połówki makaroników i przykrywaj drugimi połówkami.
  13. Podawaj tego samego dnia, gdyż makaroniki szybką miękną.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s