MAKARON ZAPIEKANY Z SEREM I POREM

Tradycyjny amerykański mac ‘n’ cheese. Jak nazwa wskazuje główne składniki dania to makaron i ser. Wbrew pozorom można je przygotowac na wiele sposobów.

Makaron z serem w naszej wersji nabiera zupełnie innego smaku po dodaniu czosnku, pora i octu balasmaicznego. A połączenie dwóch rodzajów sera doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami.

Czas przygotowania to jakieś 10-15 minut, plus 30 minut w piekarniku.

makaron2

makaron

Składniki:

  • 350 gram makaronu (świderki, penne lub podobnego)
  • 45 gram masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 por
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 litra mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ocet balsamiczny
  • 50 gram  tratego parmezanu
  • 75 gram tartego żółtego sera

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Por oraz czosnek posiekaj. Masło rozpuść najlepiej w żaroodpornym naczyniu i dorzuć do niego mąkę.
  3. Smaż cały czas mieszając do momentu aż mąka i masło połączą się ze sobą.
  4. Dodaj czosnke i por. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Wlej mleko, dodaj liść laurowy, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i liść laurowy.
  6. Sos doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
  7. Następnie zdejmij z palnika i dodaj odcedzony makaron.
  8. Wymieszaj, doda oba rodzaje sera. Ponownie wymieszaj.
  9. Przykryj naczynie żaroodporne i wstaw do piekarnika na około 25 minut (200 stopni C).

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s