JABŁKA PIECZONE W WINIE

Deser nie zawsze musi być ciężki i tuczący. Owoce również doskonale się do tego celu nadają. Jesienią nie brakuje jabłek i każdy z was na pewno ma swoją ulubioną odmianę.

Postanowiłyśmy pokazac wam, że ze zwyczajnego jabłka można w prosty sposób wyczarować coś pysznego. Pieczone jabłko nadziane suszoną żurawiną, zalane winem i do tego podane prosto z pieca na ciepło idealnie sprawdzi się w chłodne wieczory.

jabłko pieczone

Składniki:

  • 2 słodko-kwaśne jabłka
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1/3 szkalnki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • kawałek masła

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę zalej winem, dodaj przyprawy i cukier. Wymieszaj i odstaw na około godzinę.
  2. Jabłka umyj i wytnij dziurę w środku, pozbywając się środka. Uważaj aby nie zrobić dziury na wylot.jabłko
  3. W żaroodpornym naczyniu ułóż jabłka, włóż do nich żurawinę i zalej pozostałym winem.
  4. Na wierzchu każdego z jabłek połóż plasterek masła.
  5. W staw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 40 minut.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s