KASZOTTO Z GRZYBAMI I KURCZAKIEM

Jeśli znudził wam się ryż, lub jeżeli po prostu nie jesteście jego miłośnikami…mamy dla was alternatywę w postaci kaszy. I to takiej jej odmiany, która nie często gości na Polskich talerzach. Jest to kasza pęczak, równie pyszna i zdrowa jak pozostałe, bardziej popularne odmiany.

Kaszotto jest daniem typu risotto, w którym główne skrzypce odgrywa kasza. W naszej wersji dodaliśmy do niej grzyby, pory, białe wino i parmezan, a wszystko to doprawione suszoną pietruszką i estragonem. 

Jak dla nas kompozycja idealna…

kaszotto

Składniki:

  • 2 łyzki oliwy z oliwek
  • 2 pory
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 gram kaszy pęczak
  • 250 ml białego wina
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 piersi z kurczaka (około 400 gram)
  • 200 gram pieczarek
  • 20 gram suszonych grzybów
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 2 łyżki suszonego estragonu
  • 25 gram tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby namocz noc wcześniej w szklance zimnej wody.
  2. Por oraz czosnek posiekaj i podsmaż na łyżce oliwy (około 2 min). Użyj do tego garnka z grubym dnem.
  3. Następnie dolej wino, dodaj kaszę i gotuj na małym ogniu do momentu aż kasza pochłonie cały płyn.
  4. Po czym dolej bulion i gotu na niewielkim ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Piersi z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i przypraw solą i pieprzem.
  6. Podsmaż na patelni, używając pozostałej oliwy, na złoty kolor.
  7. W międzyczasie pokrój pieczarki, a suszone grzyby odsącz i pokrój na mniejsze kawałki (nie wylewaj wody, w której moczyły się grzyby).
  8. Wszystkie grzyby dodaj do kurczaka i smaż do momentu, aż z pieczarek wyparuje woda.
  9. Następnie dodaj wodę z grzybów i duś przez około 10-15 min, tak aby część płynu wyparowała.
  10. Kiedy kasza będzie miękka, dodaj do niej grzyby wraz z płynem z patelni, całość gotuj prze kolejne 10 min, cały czas mieszając.
  11. Zdejmij z gazu, dodaj zioła oraz parmezan i gotowe.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s