SERNIK LIMONKOWY

Idealna propozycja dla miłośników serników i nie tylko.

W bardzo prosty i smaczny sposób możecie osłodzić sobie poniedziałek.

Klasyczną wersję sernika urozmaiciłyśmy dodając serek mascarpone oraz sok i skórkę z limonki. Całość na spodzie, który powstał z myślą o tych którzy nie lubią bawić się w lepienie kruchego ciasta.

sernik limonkowy

Składniki:

na spód

  • 150 gram cisateczek maślanych
  • 2 łyżki kakao
  • 50 gram masła

na masę serową

  • 500 gram twarogu półtłustego
  • 500 gram serka mascarpone
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 5 jajek
  • 250 gram cukru
  • 4 limonki

Sposób przygotowania:

  1. Kruche ciasteczka rozdrobnij na proszek w blenderze.
  2. Dodaj kakao i roztopione i lekko przestudzone masło.
  3. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki połaczyły się ze sobą.
  4. Tak przygotowane ciasto wyłóż na dno tortownicy lub blachy i schłodź w lodówce.
  5. Twaróg zmiej trzykrotnie, następnie dodaj do niego mascarpone, budyń, cukier, żółtka, skórkę otartą z limonek oraz sok z nich wyciśnięty.
  6. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
  7. Białka ubij na sztywno i dodaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj.
  8. Wylej na przygotowany ówczesniej spód.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 1 godzinę.
  10. Najlepiej jak pozostawisz do przestygnięcia  w piekarniku.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s