ZUPA Z PORÓW I CIECIERZYCY Z DODATKIEM CHORIZO I SZPINAKU

Za oknem wiosny jeszcze nie widać…Dlaczego więc nie skusić się na pyszna rozgrzewającą zupę? 

Pory, szpinak, czosnek, ciecierzyca…wszystko to nie tylko dobrze smakuje, ale również jest mieszanką niezwykle potrzebnych nam o tej porze roku witamin. 

 

zupa 2

Składniki:

  • 100 gram pikantnej kiełbasy chorizo
  • 2 duże pory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 puszka pomidorów  w zalewie
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 garście świeżego szpinaku

Sposób przygotowania:

  1. Chorizo pokrój w cienkie plasterki i podsmaż w garnku o grubym dnie, w którym będziesz również przygotowywać zupę.
  2. Smaż do momentu aż kielbasa się zarumieni.
  3. W międzyczasie pokrój pory. Wyjmij chorizo z garnka i odstaw na bok.
  4. Nie wylewaj tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy, podsmaż na min pory do momentu aż będą miękkie.
  5. Następnie dodaj pokrojony drobno czosnek oraz kmin.
  6. Zamieszaj i dołóż pomidory oraz paprykę.
  7. Doprowadź do wrzenia. Po tym dolej bulion. Ponownie zagotuj, dodaj ciecierzycę.
  8. Gotuj przez około 20 minut. Wyłącz palnik i dodaj szpinak.
  9. Całośc dokładnie wymieszaj i gotowe.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s