PULPETY WOŁOWE Z CIECIERZYCĄ

Czy masz czasem wrażenie, że jadłeś już wszystkie możliwe wersje tzw. “meatballs”? My dziś udowodnimy, że takich pulpecików nigdy nie próbowałeś. 

Mięso wołowe z dodatkiem ciecierzycy, w pomidorowym sosie bez dodatku mąki czy śmietany…podane z makaronem, oprószone świeżó tartym parmezanem. Pychota:)

klopsiki

Składniki:

  • 500 gram chudego mięsa mielonego wołowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1  łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wody
  • 1 kostka bulionowa wołowa
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • makaron pełnoziarnisty
  • tarty parmezan

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę odsącz z zalewy i zblenduj na gładką masę.
  2. Odłóż 1/3 ciecierzycy i idstaw na bok, większa część dodaj do mięsa mielonego.
  3. Dołóż majeranek, musztardę, 1 ząbek czosnku. wszystko dokładnie wymieszaj i formuj klopsiki wielkości piłeczki ping-pongowej (powinno wyjść około 16 pulpecików).
  4. Smaż na złoty kolor na oliwie. Następnie przełóż do rondla, dolej wodę z kostką bulionową i gotuj na małym ogniu.
  5. Na patelni, na której smażyłeś klopsiki podsmaż pokrojoną w talarki cebulę, dodaj żąbek czosnku, pomidory, koncentrat, ketchup oraz pozostałą ciecierzycę. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  6. Tak przygotowany sos odstaw na bok. Dodaj go do klopsików dopiero kiedy będą miękkie. Gdy to zrobisz, całość zagotu i gotowe.
  7. Proponujemy podawać z pełnoziarnistym makaronem np. tragietelle i parmezanem.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s