SORBET ARBUZOWO-GRANATOWY

Wielki powrót po dłuuugiej przerwie. Dla stęsknionych naszych przepisów przygotowałyśmy coś nowego. Tego jeszcze na naszym blogu nie było.

Przepis w sam raz na upalne lato. Słodki, orzeźwiający sorbet owocowy. Lżejsza alternatywa dla lodów. 

Najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu, kiedy nie jest nadmiernie zmrożony.

sorbet

Składniki:

  • 1/4 średniej wielkości arbuza
  • 1/2 granatu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina wody

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza oddziel od skóry, pokrój w kostki, w miarę możliwości pozbądź się pestek.
  2. Umieść na patelni lub w garnku z grubym dnem.
  3. Zblenduj.
  4. Dodaj pestki granatu, cukier. Całość zagotuj.
  5. Dolej odrobinę  zimnej wody. Wszystko wymieszaj. Zdejmij z gazu.
  6. Sorbet umieść w plastikowym pojemniku nadającym się do mrożenia.
  7. Kiedy ostygnie wstaw do zamrażarki. Za około pół godziny wyjmij. Brzegi sorbetu powinny być już lekko zmrożone, środek natomiast jeszcze płynny. Za pomocą widelca zeskrob zmrożone brzegi, całość wymieszaj.
  8. Pojemnik umieść ponownie w zamrażalniku, za kolejne pół godziny powtórz “zabieg”. Rób tak do momentu aż całość będzie zamrożona. 

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s